Promat zet zich in voor brandpreventie in sanitaire sector

Promat is gespecialiseerd in bouwkundige brandpreventie. Het bedrijf ontwikkelt en produceert een breed assortiment aan brandveilige producten. De onderneming uit Houten richt zich onder meer op installateurs van sanitair. Product manager Geert Franssen vertelt meer over de visie van het bedrijf, kennisdeling en de innovatieve PROMASTOP®-productlijn.

Voor installateurs in de sanitaire sector is vooral het afdichten van openingen rond doorvoeringen van belang, stelt Franssen:  “Die doorvoeringen doorboren namelijk wanden en vloeren. Over het algemeen zijn de openingen groter dan de leiding die er doorheen moet. Een manchet in combinatie met brandwerende mortel zorgt ervoor dat de opening rookdicht en brandwerend wordt afgedicht. We bieden verschillende manchetten aan. In deze producten zijn verschillende lagen opzwelmiddel op grafietbasis aangebracht. Bij hoge temperaturen ‘knijpt’ de opschuimende vulling de kunststofleiding dicht. Zo blijft de brandwerende compartimentering van het gebouw intact. Onze oplossingen zijn voornamelijk geschikt voor de utiliteitsbouw. Denk dan aan scholen, kantoorpanden en ziekenhuizen.”

Promat levert onder meer de gebruiksvriendelijke PROMASTOP®-productlijn aan. In dit gamma valt onder meer de PROMASTOP®-UCE. “Dit is een manchet dat bestemd is voor het brandwerend afdichten van doorvoeringen van kunststofleidingen. Het product wordt toegepast op lichte scheidingswanden en massieve wanden en vloeren. De installateur kan de manchet zelf op de gewenste lengte afknippen,” weet Franssen. “De PROMASTOP®-FC is dan weer bestemd voor het brandwerend afdichten van doorvoeringen van kunststofleidingen in schachtwanden, lichte scheidingswanden en massieve wanden en vloeren. Deze manchetten worden op maat geleverd. Naast manchetten leveren we ook een brandwerende strook in de vorm van de PROMASTOP®-W. De strook kan op verschillende wijzen worden ingebouwd in massieve wanden en vloeren. De diameter van de leiding bepaalt het aantal noodzakelijke omwikkelingen.”


Onderscheidend vermogen
Naast oplossingen voor de sanitaire sector biedt Promat ook producten voor andere sectoren aan. “Ons toepassingsgebied gaat verder dan sanitair, want we zijn ook actief op het vlak van elektriciteit en hvac & r. Verschillende sectoren hebben verschillende noden en behoeftes,” weet Franssen. “Op het gebied van sanitair heb je voornamelijk met water- en kunststofleidingen te maken. De elektricien heeft het moeilijker, want hij werkt met meerdere kabels. Ook kan het zijn dat er op een later tijdstip extra kabels bijkomen, omdat men bijvoorbeeld overstapt naar glasvezel. Zo’n plotse verandering vereist flexibiliteit. De installateur van hvac & r heeft met meerdere, complexe zaken te maken. Zo moet hij elektro, waterleidingen en gasleidingen combineren.”

Het bedrijf wil zich onderscheiden met diens uitgebreide productaanbod. “We bieden totaaloplossingen. Of het nu om manchetten van grote of kleine diameters gaat: wij leveren maatwerk. Tevens kijken we verder dan de standaard PVC buizen en zijn onze producten ook toepasbaar voor meerlaagse buizen. We kunnen ook desgewenst complete wandsystemen leveren. Het leven van de installateur vereenvoudigen staat centraal bij ons. We passen ons gamma op de wensen en verwachtingen van onze klanten aan en zorgen ervoor dat onze producten eenvoudig te installeren zijn. We vinden het heel belangrijk om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en al hun vragen te kunnen beantwoorden.”


Kennisdeling
Advisering wordt zeer serieus genomen bij Promat. “We zetten flink in op educatie en informatie. Dat is de reden dat in Nederland Promat Educatief is opgestart. In dit trainingscentrum annex opleidingsinstituut worden theorie en praktijk gecombineerd. In de toekomst willen we ons opleidingscentrum verder uitbouwen en nog meer kennis delen.”

Naast het verzorgen van trainingen biedt Promat online productinformatie en montagevideo’s. “Mocht een installateur extra informatie nodig hebben, dan is de kans groot dat hij antwoord vindt in ons handboek ‘Fire Stopping & Fire Sealing 2.0’. In deze ruim 100 pagina’s tellende uitgave worden kwesties belicht waar installateurs die bezig zijn met sanitair, elektriciteit en hvac & r mee kampen. Naast het handboek, bieden we ook een online keuzehulp aan. De toepassingsselector op onze website zoekt aan de hand van een aantal parameters naar de meeste gepaste locatiespecifieke oplossingen. Het is een kwestie van gegevens invullen en het systeem kijkt naar de meest geschikte optie. Mocht deze tool desondanks niet afdoende zijn, dan kan er uiteraard altijd een beroep op de kennis van onze experts gedaan worden,” besluit de product manager.


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Promat Meer informatie