VSK 2018 heeft ‘hands on’ mentaliteit

Van 6 tot en met 9 februari vindt VSK 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht plaats. Volgens beursmanager Patrick Schilte kan geen  installateur om deze vakbeurs heen. Op de nieuwe editie wordt extra groots uitgepakt. Bezoekers kunnen een gevarieerder beursprogramma, een nieuwe uitstraling en een echte ‘hands on’ mentaliteit verwachten. De installateur kan de getoonde innovaties en producten  testen om te zien hoe alles werkt.

De VSK is van oudsher de grootste vakbeurs op het gebied van HVAC & R. Het event trekt elke editie tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers. “Als je op de hoogte wilt blijven van alle trends en ontwikkelingen binnen de installatiesector, dan moet je in Utrecht op de VSK zijn. Het motto van de beurs is ‘Ons vak wordt steeds slimmer, blijf scherp met VSK’. Wat daarmee bedoeld wordt, is dat het vak van de installateur steeds technischer, slimmer en complexer wordt. Internet of Things (IoT) speelt een steeds grotere rol. Ketels en boilers kunnen voortaan met de smartphone worden aangestuurd. De techniek wordt steeds geavanceerder wat uiteraard de rol van de installateur beïnvloed. Op deze vakbeurs is uitgebreid aandacht voor deze ontwikkeling.”

Een groot verschil met VSK 2016 zijn de economische omstandigheden. “Het is niet zo dat de crisis volledig voorbij is, maar feit is wel dat we uit het dal klimmen. Plezier maken, neemt een grotere rol in op VSK 2018. Er kan meer geld aan leuke dingen uitgegeven worden. Die tendens is merkbaar op de gehele beursvloer,” stelt Schilte. “De vorige editie van de VSK was vrij sober. Nu is de tijd voor exposanten weer rijp om uit te pakken met een meer uitgebreid programma. We zijn in gesprek gegaan met bezoekers van de vorige editie. Uit die gesprekken bleek dat er behoefte was aan een mix van verschillende elementen. Naast innovaties en noviteiten was er vraag naar demonstraties. Men wil met eigen ogen zien en voelen hoe nieuwe systemen werken. Tevens bleek dat er ook behoefte aan gezelligheid was, samen zijn met vakgenoten. Bezoekers gaan niet alleen naar de VSK om informatie op te doen, maar ook om een leuke dag te hebben.”

Uitdagingen
Naast de crisis, het dichtdraaien van de gaskraan en de zoektocht naar meer duurzame brandstoffen kampt de sector met meerdere uitdagingen. “De installatiesector heeft met personeelstekorten te maken. Er is nieuwe aanwas nodig. De gemiddelde leeftijd van de VSK-bezoeker is vrij hoog. We proberen ook jongere bezoekers aan ons te binden en daarom gebruiken we social media en video’s om deze doelgroep te bereiken. Daarnaast schrijven we ook onder meer MBO- en HBO-scholen aan in de hoop om studenten voor de installatiesector te interesseren. Door gerichte programma’s voor hen te maken, voorkomen we dat leerlingen doelloos over de beurs lopen en enthousiast worden over dit uitdagende vakgebied.”

Er is een hoop te zien en leren op het event. Op meerdere plekken zijn kennissessies te volgen. “Exposanten demonstreren hun nieuwste innovaties en in het VSK theater zijn lezingen over het vakgebied te volgen. Op de eerste beursdag worden de VSK Awards uitgereikt. Twaalf bedrijven zijn genomineerd. UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, richt zich in hun lezingenprogramma op de uitvoerende installateur. Voor nieuwkomers heeft het Instituut voor Studie en Stimulering van Onderzoek op het gebied van gebouwinstallaties (ISSO) een speciale kennissessie opgezet. In de lezing ‘Word vakman binnen een uur’ leren de bezoekers welke vakopleidingen er zijn op installatiegebied.”

Andere dynamiek
Op cosmetisch vlak is er ook het één en ander veranderd. “Bij de vorige editie waren de stands verspreid over zes hallen lege plekken te vinden. Dat wilden we dit jaar voorkomen en daarom hebben we ervoor gekozen om het event in vijf hallen te houden. Er ontstaat zo een andere dynamiek, terwijl het aanbod meer dan hetzelfde blijft. Dit jaar is er extra aandacht besteed aan de presentatie en de indeling van de beurs.”

Naast het tonen van innovaties en het aanbod van presentaties en lezingen, wordt er ook flink uitgepakt met demonstraties. “We doen ons best om bezoekers een leuke dag te bezorgen. We hebben veel energie gestoken in de sfeerzetting. Er is een ontmoetingsplek in de vorm van een VSK Beurscafé. Op deze locatie kunnen collega’s, vakgenoten, producenten en klanten onder het genot van een hapje en drankje (bij)praten. Kortom: Je komt echt slimmer thuis en daarnaast valt er een hoop te beleven.”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar VSK Meer informatie