Belangrijke stappen naar volwaardig BIM’en

Op 4 februari 2016 zet UNETO-VNI de twee laatste belangrijke stappen op weg naar volwaardig ‘BIM’en’: de overdracht van ETIM-RT én de lancering van de ‘Uniforme Objectenbibliotheek’. Met deze lancering krijgen de productiviteit en duurzaamheid bij het ontwerpen, bouwen en onderhouden van complexe installaties binnen de bebouwde omgeving een enorme boost. Eregast en astronaut André Kuipers leidt de lancering in en komt uitleggen wat de ruimtevaart met de bouw- en installatiesector te maken heeft.

De afgelopen jaren is de internationale ETIM-standaard voor technische producten aangevuld met parameters die nodig zijn voor reken- en tekentoepassingen (RT). Fabrikanten kunnen dan hun technische producten ook voor deze toepassingen classificeren in ETIM-RT. Als alle producten zijn beschreven volgens deze standaard, is het voor bouwpartijen en softwareplatforms makkelijker om 3D-productinformatie uit te wisselen. Op 4 februari draagt UNETO-VNI ETIM-RT over aan stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie.

Daarnaast lanceert UNETO-VNI op deze dag het project ‘Uniforme Objectenbibliotheek’. Met de data uit ETIM-RT kunnen uniforme en uitwisselbare objecten gegenereerd worden in de CAD-systemen van de installatiebedrijven. De afgelopen maanden is hard gewerkt om de samenwerking met alle partners op te starten. Een team van specialisten van de betrokken IT-bedrijven zit nu in het ontwerpproces dat begin volgend jaar op basis van een proof of concept wordt afgerond. De ontwikkeling van de open-database-technologie wordt gebaseerd op de internationale IFC-standaard. Naar verwachting worden tegen de zomer van 2016 de eerste objectmodellen en plug-ins voor de CAD-systemen opgeleverd. De dataprovider 2BA zal hier een belangrijke rol in gaan spelen.