Effect slimme meter valt tegen

De energiebesparing door huishoudens met een slimme meter blijft achter bij de verwachting. Terwijl er werd gerekend op een besparing van 3,5 procent, blijft die steken op minder dan een procent, blijkt uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

In 2015 werd besloten dat alle woningen een slimme energiemeter krijgen, al is die niet verplicht. Inmiddels is bij een ruim een kwart van de zeven miljoen Nederlandse huishoudens deze slimme meter geïnstalleerd. Een enquête onder de leden van de Vereniging Eigen Huis (VEH) bevestigt het beeld. Van 4425 ondervraagden oordeelt slechts dertig procent dat het verbruikskostenoverzicht hen aanzet tot energiebesparing.

Door het tegenvallende effect komt ook de beoogde financiële opbrengst onder druk te staan. De totale vervangingsoperatie kost de overheid 3,3 miljard euro. Door 3,5 procent energiebesparing moest bijna 1,5 miljard euro worden terugverdiend, maar dat wordt dus niet gehaald. Het PBL pleit voor een aanpassing van het beleid en wijst op digitale energieverbruiksmanagers als beste keuze om de energiebesparing zo groot mogelijk te maken. Ook de VEH vraagt minister Henk Kamp (Economische Zaken) om oplossingen die beter passen bij het gedrag van de consument.