Partner voor complexe klimaatvraagstukken

Horos is al sinds 1952 een beproefde partner voor het binnenklimaat in de utiliteit en industrie. Volgens directeur Harry van Veen begeeft de ‘binnenklimaatexpert’ zich steeds vaker in een nichemarkt. “Wij gaan verder waar anderen stoppen en worden ingeschakeld als adviseur bij het zoeken naar oplossingen voor complexe problemen aangaande het binnenklimaat. En ontwikkelen dan vanzelfsprekend ook de oplossing.”

Sinds 1952 staat Horos met name bekend als leverancier van hoogwaardige producten in de luchtbehandeling, koeling en bevochtiging. “We merken dat we steeds meer in contact komen met eindgebruikers die op zoek zijn naar een oplossingsgerichte (kennis)partner,” vervolgt Van Veen. Hij geeft een voorbeeld. “In sommige situaties is het lastig om bijvoorbeeld een bestaande installaties te upgraden met een warmtepomp. Het kan technisch niet altijd, bijvoorbeeld door een gebrek aan ruimte op het dak of in de technische ruimte. Dan zijn ze bij ons aan het juiste adres. Wij ontleden een warmtepomp zodanig dat alle onderdelen wél ergens ondergebracht kunnen worden. De compressor komt in de technische ruimte, de verdamper nemen we mee in de luchtbehandelingskast, enz. Typisch een situatie waar wij het verschil maken.”

We gaan problemen dus niet uit de weg, resumeert Van Veen. Hij maakt de vergelijking met een huisarts. “Een huisarts verwijst patiënten ook door naar een specialist als het te complex wordt. Voor maatwerk in techniek geldt hetzelfde. Zie ons als een specialist voor het binnenklimaat. We weten de verwarmings-, ventilatie-, koude- en bevochtigingstechniek optimaal met elkaar te combineren voor het beste rendement.” Van Veen verbaast zich over het feit dat er bijvoorbeeld nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de restwarmte die een koelinstallatie produceert. Ideaal om bijvoorbeeld een boiler mee voor te verwarmen voor warmwater. Die bewustwording begint nu langzaam te komen met de 4-pijpssystemen, maar wij denken al meer dan twintig jaar op die manier. Een simpel voorbeeld om te illustreren wat er onnodig aan energie wordt verspild.”

Volgens Van Veen is het tijd voor all-in-one concepten. “Houd de verantwoording over de techniek bij de leverancier. Er ontstaan steeds meer tekorten aan technisch personeel. Techniek is blijkbaar niet sexy. Dat zorgt voor een verschuiving in de markt en maakt dat opdrachtgevers steeds vaker bij leveranciers aankloppen voor een advies en een alles-in-één apparaat. Wij spelen daarop in. We hebben verstand van verwarmen, koelen, ventilatie en bevochtigen en zijn in staat om alle techniek te integreren in één plug-and-play installatie. Met andere woorden, het compleet klimaat in één apparaat. Ook voor het reconditioneren of optimaliseren van bestaande installaties is het van belang dat een leverancier ingeschakeld wordt en het overzicht behoudt op het ontwerp met het oog op te toekomst. Want in de praktijk blijkt nog te vaak dat reconditioneren lang niet altijd leidt tot optimaliseren.”

Waar u naar oplossingen zoekt, bieden wij de mogelijkheden. Dat is Horos op zijn best.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar HorosMeer informatie