ING verwacht omzetgroei bij installateurs in 2016

 In 2015 zagen veel installatiebedrijven hun omzet flink stijgen. De omzetstijging was echter wel kleiner dan die van de totale bouw. Voor 2016 verwacht ING Economisch Bureau een verdere stijging van de omzet in de installatiebranche, maar plaatst wel een kanttekening.

De omzetstijging in 2015 is met name het gevolg van het feit dat de installatiebranche voor een groot deel afhankelijk is van de minder conjunctuurgevoelige onderhoud- en renovatiemarkt. In het derde kwartaal 2015 liet de installatiebranche wel een lagere omzetgroei zien doordat het lage btw-tarief in juli 2015 werd beëindigd.

Voor 2016 verwacht ING Economisch Bureau een verdere stijging van de omzet in de installatiebranche. Het zijn vooral installatiebedrijven die afhankelijk zijn van de woningbouw die positief gestemd zijn. Voor de utiliteitsbouw verwachten installateurs vooral opdrachten voor onderhoud. De ontwikkeling van de orderportefeuilles voor de infra is het meest gematigd. Net als in de rest van de bouw is er in de installatiebranche nog wel steeds overcapaciteit, waardoor de prijzen onder druk blijven staan.

Door de toename van installaties en complexiteit in gebouwen neemt het belang van de installateur in het bouwproces de komende jaren toe. Door in te spelen op trends als domotica, energiebesparing, luxueuzer sanitair en vergrijzing kunnen installateurs ook de komende jaren verder aan terrein winnen, verwacht ING Economisch Bureau.