Nederlandse verlichtingsfabrikant focust op installatiegemak

Lumission ontwikkelt en produceert premium LED-verlichting. De Nederlandse verlichtingsfabrikant heeft daarbij een sterke focus op installatiegemak. “Onze missie is om voor installateurs een uitstekende partner te zijn en gezamenlijk de transitie naar LED aan te gaan”, zegt sales director Marcel Kramer.

Vanaf dag 1 ontwikkelt en produceert Lumission uitsluitend LED-verlichting. “We zijn een relatief jonge speler op de markt, maar met ontzettend veel kennis en ervaring in de verlichtingswereld. De transitie naar LED in gebouwen betekent in onze ogen dan ook het compleet vervangen van een bestaand armatuur door een nieuw LED-armatuur. Retrofit-oplossingen zien wij als een compromis. Het is niet ontworpen voor het armatuur, veelal te compact, waardoor de LED zit opgesloten en zijn warmte niet kwijt kan. Met andere woorden, geen toekomstbestendige oplossing. Wij plaatsen de driver altijd los van het armatuur, zodat deze op termijn vervangen kan worden. De driver is immers het meest kwetsbare onderdeel. Dat sluit weer aan op het circulaire thema.”

CRI>90
De afgelopen jaren heeft er volgens Kramer een wedloop plaatsgehad naar het meest efficiënte licht. “De grens van zoveel mogelijk licht bij een zo laag mogelijk energieverbruik is inmiddels wel bereikt. Nu is lichtkwaliteit één van de belangrijkste thema’s, en dan specifiek de kleurweergave. We werken veel met componenten van Bridgelux, de eerste fabrikant die werkt met deze nieuwe fosfortechnologie die Bridgelux aanduidt met F90. Dat resulteert in een betere kleurweergave (CRI>90) bij een vergelijkbare efficiëntie als de CRI 80. Daarmee breekt Bridgelux dus met de ‘traditie’ dat er voor een betere lichtkwaliteit meer energie nodig is. Het kunstlicht komt veel natuurlijker over en dat zorgt voor een belangrijke verhoging van het visuele comfort.”

Dynamische verlichting door middel van dimmen
DALI is volgens Kramer nog altijd het meest gestandaardiseerde en gehanteerde dimprotocol in de verlichtingswereld. “Het dimmen van LEDs gaat steeds geraffineerder en beter. Wij dimmen namelijk op Constant Current Regulator (CCR) in plaats van op pulsbreedtemodulatie (PBM of PWM). Dat wil zeggen, we dimmen de stroomwaarde die naar de LED wordt gestuurd. Een verademing voor mensen die hypergevoelig zijn en hoofdpijn ervaren als ze de hele dag onder gedimd licht werken. Door te dimmen op CCR is er geen sprake meer van flikkering in het armatuur (stroboscopisch effect).”

EPREL-productendatabank
Dat laatste is ook één van de harde eisen in de nieuwe NEN-EN 12464, zegt Kramer. “Er worden eisen gesteld aan de driver om te voorkomen dat licht gaat flikkeren. Alle verlichtingsfabrikanten zijn bovendien verplicht om de technische specificatie en aspecten van de armaturen vast te leggen in de Europese EPREL-productendatabank. Daarmee wordt het importeren en op de markt brengen van goedkope Aziatische LEDs aan banden gelegd en gaat de kwaliteit omhoog.”

Tot slot wordt de driver steeds slimmer en flexibel instelbaar, waarbij Lumission in staat is om de settings aan te passen aan een specifiek project. “Wij nemen die zorg in veel gevallen voor de installateur uit handen en programmeren de drivers volgens de gewenste instellingen van een project voordat ze bij ons de deur uitgaan”, verzekert Kramer. “We zijn sterk in maatwerkoplossingen en proberen de installateur zoveel mogelijk te ontzorgen, zodat hij de nieuwe LED-verlichting met zo min mogelijk inspanningen kan installeren op locatie.”


Dit artikel is onderdeel van onze verlichtingsspecial met onder meer Deerns en Thorlux.

Voor meer informatie over Lumission Meer informatie