Ongedierte vaak oorzaak van stalbranden

Volgens een schatting van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is circa de helft van alle stalbranden zonder vastgestelde oorzaak te wijten aan ongedierte. Het instituut is van mening dat ratten en muizen zich wel erg eenvoudig door onvoldoende geïsoleerde bedrading heen bijten. Nalatige boeren moeten volgens het KAD strenger bestraft worden bij branduitbraak.

Bioloog Albert Weijman is verbonden aan het KAD en vindt dat agrariërs zonder doorlopend contract met ongediertebestrijders of certificaten van bestrijdingscursussen geen uitkering verdienen na stalbrand. Verzekeraars moeten de geleden schade niet vergoeden als er sprake is van nalatigheid vindt Weijman.

Streng bekeken

“De rol van knaagdieren bij dergelijke inferno’s is onderschat. Onze inschatting is dat ruim 50 procent van de raadselachtige stalbranden zijn oorzaak vindt in onvoldoende geïsoleerde bedrading die door muizen of ratten is aangevreten,” stelt de bioloog. De oproep van het KAD is aangekomen bij het Verbond van Verzekeraars. Bij het afsluiten van contracten in de veehouderij wordt de brandveiligheid van de stallen streng bekeken.