Professionele lichtbesturing via Bluetooth

De vraag naar intelligente verlichting neemt zienderogen toe. Zo ook het aantal verschillende lichtbesturingssystemen. Het Finse Casambi is volgens Tom van Buuren, ras-techneut en dertig jaar ervaring met domotica en lichtbesturingssystemen, revolutionair en “gewoon het beste systeem dat er thans is”. Hij geeft tekst en uitleg over het professionele lichtbesturingssysteem.

Casambi is gebaseerd op het Bluetooth protocol dat geïntegreerd is in alle hedendaagse smartphones en tablets (smart devices). Van Buuren: “Met de gratis Casambi app kun je met speels gemak verlichting bedienen met je smartphone of iPad. Het systeem biedt de mogelijkheid om lampen, ledstrips, stopcontacten, garagedeuren, etc. te bedienen met je smart device. Maar je kunt er tevens (en tegelijk) voor kiezen om met gewone schakelaars (impulsdrukkers) alles te bedienen als je liever geen gebruik maakt van een mobiele telefoon. Casambi biedt dus het beste van beide werelden.

Je hebt geen dure netwerk-server nodig en ook een WIFI netwerk is niet nodig. Een Casambinetwerk wordt direct opgeslagen in de Casambi-cloud (met uitzondering van een ‘niet gedeeld netwerk’). Vlotte synchronisatie met andere smart devices geschiedt daardoor telkens in een oogwenk.

Zodra je een Casambi component installeert (bijvoorbeeld een dimmer of een driver) is jouw gratis Casambi netwerk automatisch een comfortabel feit geworden. Een Casambi netwerk begint dus al bij één component waarna je oneindig veel mogelijkheden en keuzes hebt. De app ondersteunt de gangbare talen los van de ingestelde taal van je smart device.”

Ongelimiteerde reikwijdte
Gebruikmakend van ‘Casambi MESH-netwerk technologie’ hoef je maar bij één unit in de buurt te zijn om alle units te kunnen bedienen, hoe ver deze ook zijn. Van Buuren legt uit; “Je kunt de MESH-technologie vergelijken met een visnet over een gebouw. Op alle knooppunten kun je actoren of bijvoorbeeld een dimmer plaatsen. Verdere communicatie vindt plaats tussen de componenten onderling. Het netwerk draagt zichzelf vooruit en er zijn geen dominante onderdelen die iets anders niet meer doen laten werken bij uitval.”

Zonder gebruik te hoeven maken van routers, LAN-modems of moeilijke zaken als ‘een poort 80 open zetten’ kan ieder netwerk vanaf buitenshuis bediend worden, mits toegestaan door de eigenaar van het Casambi netwerk, 100% veilig dus. Ook voor service-doeleinden of ‘hulp op afstand door techneuten’ is dit uitermate handig.

Kennis Centrum
Als Casambi specialist heeft Van Buuren een Casambi Kennis Centrum ingericht om maximaal zeven cursisten tegelijk een intensieve cursus te geven. “De Casambi Cursus is interactief en bedoeld voor lichtarchitecten, detaillisten, inkopers, verkopers en de elektrotechnische branche. Alle Casambi aspecten worden besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden en getoond op diverse HD beeldschermen.” ArtLight levert alle Casambi producten aan de zakelijke markt in de Benelux.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Art4LightMeer informatie